Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Moderne aanpakken voor mannen met haaruitval: een overzicht

Is er een haaruitval remedie voor mannen in 2021? Nee, maar er zijn opties.

Last krijgen van haaruitval kan een stressvolle, uitdagende ervaring zijn. Helemaal voor jonge mannen kan dit erg vervelend zijn.

Ondanks dat er interessante ontwikkelingen aan de horizon lijken te zijn, is er op dit moment geen wondermiddel op de markt voor kaalheid bij mannen. Dit betekent dat als je gevoelig bent voor erfelijke haaruitval, er geen magische pil op de markt is om het voor altijd te stoppen (tenminste, nog niet).

Er zijn diverse behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van haaruitval. Deze omvatten onder meer lotions, supplementen en shampoos. Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van deze producten kan variëren en dat resultaten individueel kunnen verschillen.

Haarverlies bij mannen inhammen

Waarom krijgen sommige mannen last van haaruitval?

Gelukkig is de biologische verklaring achter mannelijke haaruitval niet al te complex. In feite komt het allemaal neer op twee factoren: genetica en een hormoon genaamd dihydrotestosteron, of te wel DHT.

DHT is een hormoon dat door je lichaam wordt geproduceerd als bijproduct van testosteron. Voordat je geboren wordt, speelt DHT een vitale rol in de vorming van de mannelijke geslachtsdelen. Tijdens de puberteit is het één van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken.

Kortom, je kunt DHT bedanken voor een verscheidenheid aan dingen die je, nou ja, een man maken - van je stem tot dingen als lichaamsbeharing en je adamsappel.

Helaas kan DHT ook een negatieve invloed hebben op je haar. Als je genetisch gevoelig bent voor DHT, kan het de haarfollikels aantasten. Na verloop van tijd stoppen deze aangetaste haarfollikels met de productie van nieuwe haren, wat resulteert in een terugwijkende haarlijn of dunner wordend haar.

Je kunt meer leren over DHT en de effecten ervan op de haargroei en het lichaam.

Behandeling voor haaruitval bij mannen

Momenteel zijn er producten op de markt die zich richten op het verminderen van het DHT-niveau in het lichaam of het beschermen van haarfollikels tegen DHT. Dit kan bijvoorbeeld door middel van medicatie, maar ook door producten die bepaalde ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om de haarfollikels te ondersteunen.

Enkele voorbeelden van producten die vaak worden gebruikt bij de behandeling van haaruitval bij mannen zijn:

  • Finasteride (medicijn): finasteride remt de werking van DHT. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin. Bij kaalheid wordt finasteride gebruikt in een lagere dosering dan bij prostaatvergroting. Voor een blijvend effect moet je dit middel continu gebruiken. Als je stopt verdwijnen de nieuw gevormde haren weer na een en half tot één jaar. Bij dit middel heb je een recept nodig. 
  • Minoxidil: Minoxidil vermindert de haaruitval en bevordert na enkele maanden bij sommige mensen de haargroei. Het haar heeft vaak wel een wat andere kleur en structuur dan het oorspronkelijke haar.

    Minoxidil werkt het beste bij mannen jonger dan veertig jaar die nog niet zo veel haarverlies hebben. Minoxidil vermindert de haaruitval bij een op de drie mannen en bij een op de twee vrouwen.

    Na een jaar is het maximale effect bereikt. Voor een blijvend effect moet je dit medicijn elke dag gebruiken. Als je stopt, verdwijnen de nieuw gevormde haren weer. Merk je na een jaar gebruiken nog geen enkele groei, dan is verder gebruik zinloos.

  • Nanoxidil: Een cosmetisch product, vaak beschreven als een alternatief voor minoxidil, met als doel de haargroei te bevorderen.

Producten met Minoxidil op Bono

Producten met Nanoxidil

FOLIGAIN Haargroei capsules

Haarverzorgingssupplementen

Supplementen zoals Foligain Haargroei Capsules kunnen worden gebruikt als een dagelijkse aanvulling. Deze supplementen bevatten vaak een mix van vitaminen, mineralen en natuurlijke ingrediënten, zoals zaagbladpalm, die bedoeld zijn om het haar te ondersteunen. Het is belangrijk te benadrukken dat de resultaten kunnen variëren en dat deze supplementen niet bedoeld zijn als vervanging voor medische behandelingen.

DHT-blokkerende shampoos

DHT-blokkerende shampoos bevatten ingrediënten zoals ketoconazol en zaagbladpalm. Deze shampoos zijn ontworpen om te worden gebruikt als onderdeel van een dagelijkse haarverzorgingsroutine. 

Man begint kaal te worden

Conclusie

Op dit moment is er geen genezing voor mannelijke kaalheid. Echter, producten zoals supplementen, lotions en shampoos kunnen je helpen.

Als je last krijgt van mannelijke haaruitval, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het gebruik van producten. Door snel te handelen, kun je de DHT in de haarfolikkels blokkeren en eventuele schade voor zijn.

Wil je meer leren? Bekijk ons assortiment shampoos tegen haaruitval, supplementen tegen haaruitval en onze lotions tegen haaruitval. Als je vragen hebt, staan onze experts op het gebied van haarproblemen voor je klaar.