Is er een haaruitval remedie voor mannen in 2021? Nee, maar er zijn opties.

Is er een haaruitval remedie voor mannen in 2021? Nee, maar er zijn opties.

Last krijgen van haaruitval kan een stressvolle, uitdagende ervaring zijn. Helemaal voor jonge mannen kan dit erg vervelend zijn.

Onderzoek wijst uit dat ongeveer 50 procent van de mannen één of andere vorm van androgene alopecia (erfelijke haaruitval) ervaren tegen de tijd dat ze 50 jaar oud zijn.

Ondanks dat er interessante ontwikkelingen aan de horizon lijken te zijn, is er op dit moment geen wondermiddel op de markt voor kaalheid bij mannen. Dit betekent dat als je gevoelig bent voor erfelijke haaruitval, er geen magische pil op de markt is om het voor altijd te stoppen (tenminste, nog niet).

Vandaag de dag zijn er verschillende effectieve behandelingen beschikbaar die je kunnen helpen om haaruitval te stoppen en het haar dat je nog hebt te behouden. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om verloren haar terug te laten groeien.

Op dit moment zijn de meest gebruikte producten tegen haaruitval een lotion, supplement en een shampoo. De meest bekende haargroeimiddelen zijn minoxidil en finasteride. Hieronder leggen we uit hoe deze producten kunnen helpen bij het tegengaan van vroegtijdig haarverlies bij mannen.

Haarverlies bij mannen inhammen

Waarom krijgen sommige mannen last van haaruitval?

Voordat we kunnen uitleggen hoe bepaalde producten kunnen helpen tegen haaruitval, is het belangrijk om te begrijpen waarom sommige mannen last krijgen van vroegtijdig haarverlies.

Gelukkig is de biologische verklaring achter mannelijke haaruitval niet al te complex. In feite komt het allemaal neer op twee factoren: genetica en een hormoon genaamd dihydrotestosteron, of te wel DHT.

DHT is een hormoon dat door je lichaam wordt geproduceerd als bijproduct van testosteron. Voordat je geboren wordt, speelt DHT een vitale rol in de vorming van de mannelijke geslachtsdelen. Tijdens de puberteit is het één van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken.

Kortom, je kunt DHT bedanken voor een verscheidenheid aan dingen die je, nou ja, een man maken - van je stem tot dingen als lichaamsbeharing en je adamsappel.

Helaas kan DHT ook een negatieve invloed hebben op je haar. Als je genetisch gevoelig bent voor DHT, kan het de haarfollikels aantasten. Na verloop van tijd stoppen deze aangetaste haarfollikels met de productie van nieuwe haren, wat resulteert in een terugwijkende haarlijn of dunner wordend haar.

Je kunt meer leren over DHT en de effecten ervan op de haargroei en het lichaam.

Behandeling voor haaruitval bij mannen

We hebben net geleerd dat mannelijke kaalheid veroorzaakt wordt door een genetische gevoeligheid voor DHT. Hieronder zijn er twee mogelijke opties om dit proces tegen te gaan:

  1. Verander je DNA zodat je niet langer gevoelig bent voor DHT.
  2. Verminder het DHT niveau in je lichaam en/of bescherm de haarfollikels hiertegen.

Hoewel technologieën zoals CRISPR-Cas9 de laatste tijd de krantenkoppen hebben gehaald, zijn we nog ver weg van de technologie voor het bewerken van genen. Vandaag de dag is het dus nog niet mogelijk om je DNA te veranderen met als oplossing geen last meer te hebben van haarverlies. Deze optie zal waarschijnlijk nog wel even duren.

Gelukkig is optie 1 wel mogelijk. Door het bemiddelen van medicijnen is het mogelijk om de hoeveelheid DHT die in je lichaam aanwezig is, aanzienlijk te verminderen. Hiermee kun je mannelijke haaruitval effectief behandelen. Mocht je geen interesse hebben in medicatie die de gehele DHT productie op de schop nemen, kun je altijd naar producten kijken die de haarfollikels beschermen tegen de DHT.

Finasteride (Geneesmiddel)
Finasteride is een haarverliesmedicijn in pilvorm dat werkt door de productie van DHT in het lichaam te verminderen. Op dit moment wordt het vaak voorgeschreven voor de behandeling van haaruitval bij mannen.

In een onderzoek uit 1999 naar finasteride als behandeling voor haaruitval, had 83 procent van de mannen met haaruitval die de medicatie gebruikten na twee jaar "geen verdere haaruitval". 66 procent van deze mannen merkte een toename van de haargroei.

Net als bij andere voorgeschreven medicijnen kan finasteride bijwerkingen veroorzaken. Studies van mannen die finasteride gebruiken, tonen aan dat deze bijwerkingen een klein percentage van de gebruikers treffen. We raden aan om het gebruik van finasteride altijd met je arts te bespreken.

Minoxidil (Geneesmiddel)

Linn Pharma Minoxidil lotion tegen haaruitval

Minoxidil is een haargroeimiddel wat via een pipet of spray op de hoofdhuid aangebracht kan worden. Het is een medicijn dat de bloedvaten in de hoofdhuid verwijdt, waardoor de bloedstroom naar je hoofdhuid en haarzakjes toeneemt. Door deze verhoogde bloedstroom kan het lichaam een ​​grotere hoeveelheid voedingsstoffen aan het haar leveren, wat een gezonde haargroei bevordert.

In tegenstelling tot finasteride heeft minoxidil geen significante effecten op de DHT-waarden of andere hormonen die verband houden met haarverlies. Finasteride beschermt je haarfollikels tegen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor haaruitval, maar minoxidil bevordert de groei van nieuw haar.

In 2002 werd er een studie met 393 mannen uitgevoerd in de leeftijd 18 tot 49 jaar. De mannen namen een aantal maanden lang minoxidil met als gevolg een duidelijke verbetering ten opzichte van de controle groep.

Ook minoxidil kan bijwerkingen veroorzaken. De kans hierop is relatief klein, maar aanwezig. We raden aan om het gebruik van minoxidil altijd met je arts te bespreken.

Producten met Minoxidil op Bono

Nanoxidil

Spectral DNC -N lotion met Nanoxidil tegen haaruitval

De naam lijkt erg op minoxidil, en dat is met een reden. Nanoxidil is ontworpen om de effecitviteit van minoxidil te overtreffen zonder kans op bijwerkingen. nanoxidil is een cosmetisch (dus geen geneesmiddel) haargroeimiddel wat via een pipet of spray op de hoofdhuid aangebracht kan worden. Nanoxidil werkt door de DHT in de haarfollikel te blokkeren, maar ook door meer haarfollikels te activeren naar de groei fase in plaats van de rust fase.

In een studie uitgevoerd onder meer dan 250 personen gedurende 1 jaar, is de werkzaamheid van nanoxidil bewezen:

  • 93% zag resultaten
  • 83% zag nieuwe haargroei (gemeten aan de hand van de hoeveelheid per cm2)
  • 80% zag aanzienlijke verbetering (volgens medische evaluatie)

Nanoxidil is te vinden als hoofdingrediënt van de Spectral DNC -N. Er zijn geen bijwerkingen bekend, terwijl het middel al ongeveer 10 jaar op de markt verkrijgbaar is. In onze optiek is de Spectral DNC -N daarom - op dit moment - de beste keuze als haargroeimiddel.

Producten met Nanoxidil

Supplement voor de haargroei

FOLIGAIN Haargroei capsules

Een grote groep mannen die last krijgen van haaruitval, willen liever geen finasteride gebruiken door de kans op bijwerkingen.

Een supplement kan een goede vervanging zijn voor deze groep mannen. Het idee is dat je iedere dag een supplement in neemt, om je lichaam te voorzien van alle voedingstoffen die het haar nodig heeft om goed te kunnen groeien.

In sommige gevallen bevat een supplement ook DHT blokkerende ingrediënten. Het grote verschil met finasteride is echter dat dit geen medicatie is, maar een plantenextract en dus te vinden is in de natuur. Een goed voorbeeld daarvan is zaagbladpalm (saw palmetto).

Qua effectiviteit zal zaagbladpalm minder goed werken dan Finasteride, maar is het een zeer goed alternatief om erfelijk haarverlies tegen te gaan, zonder bijwerkingen. Helemaal gezien het feit dat zaagbladpalm slechts één van de vele haargroei stimulerende ingrediënten is, die verwerkt zitten in een supplement voor de haargroei.

De Foligain Haargroei Capsules is een voedingssupplement met alle benodigde vitaminen, mineralen en plantenextracten (waaronder zaagbladpalm) om haarverlies te bestrijden en bestaande haargroei te stimuleren.

DHT-blokkerende shampoos
Ondanks dat ze minder effectief zijn dan finasteride, nanoxidil en minoxidil, kunnen bepaalde shampoos het niveau van DHT in de hoofdhuid verminderen, met als gevolg minder haarverlies bij mannen.

Op dit moment zijn de meest populaire DHT-blokkerende ingrediënten in shampoos ketoconazol (een antischimmelmiddel) en zaagbladpalm (saw palmetto).

Hoezeer ook geen van deze bovenstaande ingrediënten zo effectief is als finasteride, worden ze beide ondersteund door wetenschappelijk bewijs:

Momenteel zijn de meest populaire ingrediënten in DHT-blokkerende shampoos ketoconazol, een actueel antischimmelmiddel, en saw palmetto, een natuurlijk voorkomend ingrediënt dat is gekoppeld aan verlaagde niveaus van DHT.

Hoewel geen van deze ingrediënten zo effectief is in het verlagen van DHT-niveaus als finasteride, worden ze beide ondersteund door wetenschappelijk bewijs:

  • Ketoconazol heeft een verlagende werking op de aanwezige DHT in de haarfollikes.
  • In een studie uit 2001, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat zaagbladpalm (saw palmetto) het niveau van DHT verminderde met 32%.

Ondanks dat veel DHT-blokkerende shampoos worden ondersteund door wetenschapelijk onderzoek, zijn ze minder effectief dan een suppement of lotion tegen haaruitval. Daarom kun je ze het beste zien als een extra middel die je naast bijvoorbeeld de Foligain Haargroei Capsules (supplement) en de Spectral DNC -N (haargroei lotion) kunt gebruiken om haaruitval te voorkomen.

Is er een wondermiddel voor haaruitval bij mannen?

Hoewel er op dit moment geen wondermiddel bestaat, is het mogelijk dat dit op een dag wel het geval is.

Op dit moment onderzoeken wetenschappers het gebruik van stamcellen om de groei van haar te stimuleren bij mannen die last hebben van erfelijke haaruitval. Onderzoekers van de Yokohama National University in Japan hebben bijvoorbeeld een methode ontwikkeld om nieuwe haarcellen te genereren uit stamcellen in dieren.

Andere technologieën, zoals gen bewerking, kunnen uiteindelijk een belangrijke rol spelen bij het genezen van haaruitval. In een studie van 2018 van de Universiteit van Alabama in Birmingham manipuleerden onderzoekers het gen dat verantwoordelijk is voor de mitochondriale functie bij muizen. Hierdoor konden ze het verouderingsproces (en het bijkomende haarverlies) verergeren en vervolgens omkeren.

Ondanks dat deze studies interessant zijn, is het onwaarschijnlijk dat we de komende jaren belangrijke ontwikkelingen zullen zien in de richting van een oplossing. De meeste studies zijn in het beginstadium, waarbij verschillende stappen nodig zijn voordat er een klinische studie op mensen wordt uitgevoerd.

Toch zijn dit belangrijke stappen in de richting van het potentieel ontwikkelen van een echte, permanente genezing voor mannelijke kaalheid.

Man begint kaal te worden

Conclusie

Op dit moment is er geen genezing voor mannelijke kaalheid. Echter, producten zoals supplementen, lotions en shampoos kunnen je helpen om het haar wat je hebt te behouden en eventuele hergroei van verloren haar terug te brengen.

Als je last krijgt van mannelijke haaruitval, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het gebruik van producten Door snel te handelen, kun je de DHT in de haarfolikkels blokkeren en eventuele schade voor zijn.

Wil je meer leren? Bekijk ons assortiment shampoos tegen haaruitval, supplementen tegen haaruitval en onze lotions tegen haaruitval. Als je vragen hebt, staan onze experts op het gebied van haarproblemen voor je klaar.