Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Het geheim achter een sterk skelet: Calcium

Isis

Isis Rijkaard

Calcium Blog Banner

Calcium is de bodyguard van onze botten! Het is het belangrijkste mineraal dat ons lichaam gebruikt om onze botten sterk te houden. Calcium is zoals cement voor een huis, het is de bouwsteen van onze botten. Zoals de superhelden een kostuum dragen, dragen onze botten een laagje calcium. Dit beschermt onze botten tegen breuken en zorgt ervoor dat ze stevig en sterk blijven. Dus als jij je botten wilt beschermen en gezond wilt houden, zorg dan voor voldoende calcium in je dieet!

Wat zijn de belangrijkste bronnen van calcium in voeding?

Melk en zuivel zijn goede bronnen van calcium, vooral harde en zachte kazen. Ook groenten zoals broccoli, boerenkool en rucola en mineraalwater met een hoog calciumgehalte, evenals noten kunnen een waardevolle bijdrage leveren. Het gebruik van calcium kan worden beïnvloed door bepaalde stoffen, maar normale eetgewoonten hebben hier weinig invloed. Het is aanbevolen om calcium te spreiden over meerdere maaltijden per dag.

Hoeveel calcium hebben we nodig?

De aanbevolen inname voor volwassenen (25-50), zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven hebben volgens de DA-CH-referentiewaarden 1.000mg calcium nodig per dag. Maar voor tieners (13-18) is het advies om 1.200mg calcium binnen te krijgen, en kinderen (10-13) hebben 1.100mg calcium per dag nodig.

Wat gebeurt er als je te veel of juist te weinig calcium binnenkrijgt?

Te veel
Als je bloed teveel calcium bevat (hypercalciëmie) is het belangrijk dat een arts dat onderzoekt. Dit is namelijk bijna onmogelijk met een normaal eetpatroon. Oorzaken hiervan kunnen supplementen of teveel vitamine D zijn, maar ook bepaalde ziektes of medicijnen zoals diuretica. Mensen die snel nierstenen vormen moeten de aanbevolen inname niet overschrijden. Als het niet behandeld wordt, kan het in een later stadium leiden tot nierstenen of zelfs nierfalen.

Te weinig
Een tekort aan calcium (hypocalciëmie) kan ontstaan door een lange tijd een ongezonde voeding. Omdat het lichaam een constant calciumgehalte in het bloed nodig heeft, zal het calcium uit de botten halen om dit te compenseren. Andere oorzaken zijn slechte calciumopname, bijvoorbeeld bij ouderen, vitamine D-tekort, of problemen met de darm zoals lactose-intolerantie. Ook een verhoogde calciumuitscheiding kan een rol spelen.

Hoe kan je het best calcium binnen krijgen middels supplementen?

Er zijn een aantal manieren om via supplementen calcium binnen te krijgen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

1. Kies voor calciumcarbonaat of calciumcitraat: Dit zijn de meest voorkomende vormen van calciumsupplementen. Calciumcarbonaat wordt het best opgenomen wanneer het genomen wordt met een maaltijd, terwijl calciumcitraat het best wordt opgenomen wanneer het genomen wordt buiten de maaltijden om.

2. Overweeg de dosering: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium verschilt per leeftijd en geslacht. Het is belangrijk om te controleren dat de supplementen die je kiest aan je dagelijkse behoeftes voldoet.

3. Neem vitamine D mee: Calcium wordt het best opgenomen wanneer het samen met vitamine D wordt genomen. Vitamine D helpt het lichaam om calcium op te nemen en vast te houden.

4. Bekijk de ingrediëntenlijst: Controleer of de supplementen die je kiest geen onnodige ingrediënten bevatten, zoals suiker of bindmiddelen.

5. Overleg met een arts: Als je twijfelt of calcium supplementen zijn voor jou het juiste, of als je medicijnen neemt die interacties kunnen hebben met calcium, overleg dan met je arts. Let wel op, dat supplementen niet altijd de eerste keuze zijn voor het verhogen van de calciuminname en dat een gezonde voeding een goede basis is voor een goede calcium balans.

De 5 beste calciumsupplementen:

1. NOW Foods Calcium Carbonate Poeder 

NOW Foods Calcium Carbonate Poeder is een prima keuze voor wie zijn botten en tanden wilt ondersteunen, met een hoge concentratie aan elementair calcium. Het poeder is 100% puur, zonder vulstoffen of conserveringsmiddelen en makkelijk te verteren. Bovendien kan je de hoeveelheid naar eigen wens aanpassen en het is het beste te combineren met voedsel.

2. NOW Foods Calcium Ascorbate Poeder 

now-foods-calcium-ascorbaat-poeder

NOW Foods Calcium Ascorbate poeder is een top supplement dat calcium combineert met vitamine C (ascorbinezuur) om een gebufferde bron van vitamine C te creëren. Vitamine C is onmisbaar voor het immuunsysteem en een krachtige antioxidant die je lichaam beschermt tegen oxidatieve schade die ontstaat tijdens de dagelijkse stofwisseling. Hierdoor is dit supplement een uitstekende keuze voor wie zijn immuunsysteem een boost wil geven en bescherming tegen schade wil bieden.

3.  NOW Foods Vitamine C 500 Calcium Ascorbaat-C capsules

NOW Foods Vitamin C 500 Calcium Ascorbate-C is een geweldig supplement dat de kracht van vitamine C (ascorbinezuur) combineert met de stevigheid van calciumcarbonaat. Door deze twee ingrediënten samen te voegen, heeft NOW Foods een beschermende bron van vitamine C gecreëerd die geen maagirritatie veroorzaakt. Dit maakt het de perfecte keuze voor wie zijn immuunsysteem een boost wil geven zonder zich zorgen te hoeven maken over ongemak.

4. NOW Foods Calcium & Magnesium Softgels 

NOW Foods Calcium & Magnesium softgels (120 of 240) zijn een alles-in-één-oplossing voor jouw dagelijkse supplementbehoefte. Elke pil bevat een royale dosis van de noodzakelijke mineralen calcium, zink en magnesium, samen met een portie vitamine D. Hierdoor hoef je geen extra supplementen te nemen en hoef je je geen zorgen te maken over het nemen van teveel pillen. Dit supplement is een gemakkelijke manier om jouw lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft in één makkelijk te slikken softgel.

5. NOW Foods Calciumcitraat 

NOW Foods Calciumcitraat pure poeder is een krachtige, biologisch afbreekbare vorm van calcium die eenvoudig door het lichaam wordt opgenomen. Dankzij de aanwezigheid van vitamine D, helpt het niet alleen bij het versterken van botten en tanden, maar ondersteunt het ook spierfunctie, zenuwoverdracht, bloedstolling, weefsel- en celgroei en spijsvertering. Bovendien, in tegenstelling tot calciumcarbonaat, is calciumcitraat niet afhankelijk van een zure omgeving in de maag om optimaal opgenomen te worden.

Calcium kopen bij Bono.nl?

Dat kan! Bij Bono Beauty & Health hebben we een rijk assortiment aan Calcium supplementen. Daarnaast bieden we nog véél meer voedingssupplementen aan met de beste kwaliteit!. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.