Bono's exclusieve lentekortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingcodes

Jodiumtabletten. Hoe werkt het precies en wanneer neem je het in?

Jodium tegen radioactieve straling oorlog rusland oekraïne

Jodiumtabletten. Ze worden als warme broodjes verkocht nu we een nucleaire oorlog helaas niet als onmogelijk achten. Het gebruik van jodiumtabletten kan bij een kernramp helpen om de opname van radioactief jodium in de schildklier te beperken. We zetten alles wat je moet weten over jodiumtabletten voor je op een rijtje.

Wat zijn jodiumtabletten precies?

Jodiumtabletten bevatten kaliumjodide, een stof die helpt om de schildklier te verzadigen met stabiel jodium. Hierdoor wordt de opname van radioactief jodium in de schildklier beperkt in het geval van blootstelling tijdens een kernramp.

Jodiumtabletten: wat je moet weten

Jodiumtabletten worden veel besproken nu de dreiging van een nucleaire situatie helaas niet langer ondenkbaar is. Deze tabletten kunnen belangrijk zijn in het geval van blootstelling aan radioactief jodium tijdens een kernramp. Maar jodium biedt ook andere voordelen: 

  1. Cognitieve functie: jodium draagt bij tot een normale cognitieve functie. Dit houdt in dat het kan bijdragen aan een normaal geheugen, leervermogen, probleemoplossend vermogen, concentratie en intelligentie.

  2. Energiemetabolisme: jodium speelt een rol in een normaal energieleverend metabolisme. Het activeert je natuurlijke energie in het lichaam en helpt energie vrij te maken uit voeding.

  3. Groei van Kinderen: voor kinderen is jodium belangrijk voor hun normale groei. Het levert een bijdrage aan de normale groei van kinderen.

  4. Gezondheid van de huid: jodium draagt bij aan de instandhouding van een normale huid, helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

  5. Schildklierfunctie: een zeer relevante functie van jodium is dat het bijdraagt tot een normale productie van schildklierhormonen en tot een normale werking van de schildklier.

  6. Zenuwstelsel: jodium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, ondersteunt de normale werking van zenuwen en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Jodium tegen radioactieve straling oorlog Rusland Oekraïne

Hoeveel jodiumtabletten moet je nemen?

Hieronder zetten we voor je op een rijtje hoeveel jodiumtabletten er genomen moet worden per leeftijdscategorie.

  • Pasgeborenen en baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet.
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet.
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet.
  • Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten.
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten.
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee beschermt u het ongeboren kind).

Wie moeten jodiumtabletten innemen?

Personen, vooral jongeren onder de 40 jaar, die in de nabijheid van een nucleaire ramp kunnen worden blootgesteld aan radioactief jodium, kunnen baat hebben bij het gebruik van jodiumtabletten.

Wanneer neem je jodiumtabletten preventief in?

De ideale periode voor het innemen van jodiumtabletten is maximaal zes uur vóór tot op het moment van blootstelling aan radioactief jodium. Het innemen van jodiumtabletten na een kernramp kan ook nuttig zijn om de opname van radioactief jodium in de schildklier te beperken.

Waar kan ik jodiumtabletten kopen in Nederland?

Vind je het fijn om voorbereid te zijn op een mogelijke nucleaire ramp en wil je voor de zekerheid jodiumtabletten in huis hebben? Het kan toch geen kwaad, ze zijn vaak heel lang houdbaar. Wij zetten de jodiumtabletten die je bij ons veilig kan bestellen, op een rijtje voor je. Zo ben je op alles voorbereid.

Optimax Iodoral 50mg 

Optimox Iodoral 50 mg Jodium

Iodoral is een gemakkelijk in te nemen tablet met 20 mg jodium en 30 mg jodide in de vorm van kaliumzout. Je kunt deze tabletten in twee formaten kopen (90 tabletten of 30 tabletten).

Optimox Iodoral 12.5 mg Jodium

Optimax Iodoral 12.5 mg
Iodoral is een jodiumpreparaat.  Je kunt deze tabletten in twee formaten kopen (90 tabletten of 180 tabletten).

NOW Foods Jodium & Kalium (180 tabletten)

NOW Foods Jodium & Kalium
NOW Foods Kaliumjodide (KI) is een verbinding die jodium bevat, een voedingsstof die nodig is voor een normale schildklierfunctie. Let op, de dosering is lager dan de bovenstaande twee producten dus dien je meer in te nemen.