Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Jodiumtabletten. Hoe werkt het precies en wanneer neem je het in?

Jodium tegen radioactieve straling oorlog rusland oekraïne

Jodiumtabletten. Ze worden als warme broodjes verkocht nu we een nucleaire oorlog helaas niet als onmogelijk achten. Als je kaliumjodide inneemt, de werkzame stof in jodiumtabletten, kun je de kans op schildklierkanker door de radioactieve stoffen bij een kernramp fors verkleinen. We zetten alles wat je moet weten over jodiumtabletten voor je op een rijtje.

Wat zijn jodiumtabletten precies?

We zien het links en rechts voorbij komen: jodiumtabletten. Maar wat bevat het precies? Jodiumtabletten zijn tabletten die kaliumjodide bevatten. Je lichaam neemt kaliumjodide gemakkelijk op. Kaliumjodide behoort tot de groep van schildkliermiddelen. Als je jodiumtabletten slikt, zorg je ervoor dat je schildklier verzadigd raakt met stabiel jodium oftewel ongevaarlijk jodium. Dit betekent dat er geen ruimte meer is voor radioactief jodium.

Wanneer moet je jodiumtabletten innemen?

Tijdens een kernramp komen vaak radioactieve stofjes vrij die desastreuze gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Eén van de stoffen die vrijkomen is radioactief jodium. Door alleen maar te ademen, kan tijdens een kernramp, radioactieve jodium in je lichaam terechtkomen. Dit wordt dan via de schildklier opgenomen. Radioactieve jodium zou op langere termijn vooral bij jongere mensen onder de 40 jaar schildklierkanker kunnen veroorzaken. Het op tijd innemen van jodiumtabletten zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen hiervan.

Jodium tegen radioactieve straling oorlog Rusland Oekraïne

Hoeveel jodiumtabletten moet je nemen?

Hieronder zetten we voor je op een rijtje hoeveel jodiumtabletten er genomen moet worden per leeftijdscategorie.

  • Pasgeborenen en baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet.
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet.
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet.
  • Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten.
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten.
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee beschermt u het ongeboren kind).

Wie moeten jodiumtabletten innemen?

De kans op schildklierkanker door radioactieve jodium is het grootst bij (ongeboren) baby’s, kinderen en volwassenen onder de 40 jaar. Hoe jonger, hoe meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Hoe dichter bij een nucleaire site, hoe groter de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium. Het risico daalt sterk met de leeftijd én de afstand tot de rampplaats.

Wanneer neem je jodiumtabletten preventief in?

Met alles wat er speelt op het moment dat we dit artikel schrijven, vraag je je waarschijnlijk af waneer je de jodiumtabletten precies moet innemen om er baat bij te hebben. We leggen het je graag uit. De beste periode om de jodiumtabletten in te nemen, is in de tijdspanne van maximaal zes uur vóór tot op het moment van de blootstelling aan radioactieve jodium. Dan is de blokkade van de opname van radioactieve jodium bijna 100%.

Het voorbijtrekken van een de nucleaire wolken kan soms uren/dagen duren. Het innemen van jodiumtabletten na een kernramp kan daarom ook nut hebben. Het radioactieve jodium kan zich na het incident namelijk blijven ophopen in je schildklier. Kalium jodide kan daarom nog een beschermend effect hebben als je het 3 à 4 uur na het incident inneemt. De blokkade van de opname van radioactief jodium is ongeveer 60% bij inname na 3 uur.

Waar kan ik jodiumtabletten kopen in Nederland?

Vind je het fijn om voorbereid te zijn op een mogelijke nucleaire ramp en wil je voor de zekerheid jodiumtabletten in huis hebben? Het kan toch geen kwaad, ze zijn vaak heel lang houdbaar. Wij zetten de jodiumtabletten die je bij ons veilig kan bestellen, op een rijtje voor je. Zo ben je op alles voorbereid.

Optimax Iodoral 50mg 

Optimox Iodoral 50 mg Jodium

Iodoral is een gemakkelijk in te nemen tablet met 20 mg jodium en 30 mg jodide in de vorm van kaliumzout. Je kunt deze tabletten in twee formaten kopen (90 tabletten of 30 tabletten).

Optimox Iodoral 12.5 mg Jodium

Optimax Iodoral 12.5 mg
Iodoral is het originele, zeer effectieve jodiumpreparaat. Deze jodiumtabletten beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Je kunt deze tabletten in twee formaten kopen (90 tabletten of 180 tabletten).

NOW Foods Jodium & Kalium (180 tabletten)

NOW Foods Jodium & Kalium
NOW Foods Kaliumjodide (KI) is een verbinding die jodium bevat, een voedingsstof die nodig is voor een normale schildklierfunctie. Let op, de dosering is lager dan de bovenstaande twee producten dus dien je meer in te nemen.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/
https://www.gezondheidenwetenschap.be/
https://www.cdc.gov/