Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Dihydrotestosteron, Haaruitval, Haarverlies, Ketoconazol, Nanoxidil, Vrouwen

Verschillende soorten haaruitval

Verschillende soorten haaruitval

In dit blog beschrijven wij de verschillende soorten haaruitval en de daarbij mogelijke oplossing. De volgende verschillende soorten haaruitval worden behandeld:

  Involutional Alopecia en Senile Alopecia zijn vormen van haaruitval die worden veroorzaakt door ouderdom. Dit is een natuurlijke omstandigheid waarbij de haarfollikels in de rustfase blijven. Naarmate je ouder wordt, groeien er minder haren waardoor je haar korter en dunner zal worden.

  Meest voorkomende oorzaak: Alopecia Androgenetica

  Erfelijke haaruitval komt bij zo’n 70% van de mannen voor. Het is niet per se leeftijdsgebonden en komt ook bij jonge mannen vaak voor. “Alopecia Prematura” is een term die wordt gebruikt om haarverlies aan te duiden bij zeer jonge mannen (15 tot 16 jaar), en betekent voortijdige haaruitval.  “Alopecia” betekent haaruitval in het Grieks en “Andro” betekent mannelijk. “Genetica” spreekt voor zich en staat voor het feit dat het gaat om genetische bepaling. Het woord “Andro” klopt echter niet helemaal. Alopecia Androgenetica kan namelijk ook bij vrouwen voorkomen. Haaruitval veroorzaakt door erfelijkheid, komt bij ongeveer 3% van alle vrouwen jonger dan 30 jaar voor. In tegenstelling tot mannen is het bij vrouwen vaker op latere leeftijd, gaat het proces veel langzamer en leidt het zelden tot kale plekken. Dat er zich haaruitval voordoet in jouw familie, betekent dus niet per se dat haaruitval hierdoor veroorzaakt wordt. Overleg daarom altijd eerst met je dokter of dermatoloog. Meer informatie over haaruitval bij vrouwen kun je hier vinden. De boosdoener voor erfelijke haaruitval bij zowel mannen als vrouwen  is een overdadigheid van het stofje dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen waardoor er op die plek van de hoofdhuid geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijd kan het haar afsterven en kan er helemaal geen haar meer groeien op die plek. Dit proces kan leiden tot dunne plekken op het hoofd, waar het haar soms doorschijnend lijkt, of er ontstaan geheel kale plekken. Ondanks dat haaruitval veroorzaakt wordt door een teveel van dihydrotestosteron erfelijk is, zijn er een aantal oplossingen beschikbaar. Als je meer informatie wil over erfelijke haaruitval, of advies nodig hebt over welk product het best bij jouw geval past, neem dan contact op met onze specialist.

  Inhammen bij man door erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica)

  Oplossingen
  Helaas is er nog geen wondermiddel tegen haaruitval wat veroorzaakt wordt door erfelijkheid. Gelukkig zijn er een aantal klinisch bewezen producten op de markt die de haaruitval streng vertragen en soms zelfs voor wat hergroei van het haar zorgen. Specialisten raden aan om de 'big-3' te gebruiken tegen erfelijke haaruitval:

  1. Nanoxidil lotion tegen erfelijke haaruitval
   Een Nanoxidil of Minoxidil-lotion
   Misschien wel het meest bekende middel is Minoxidil. Oorspronkelijk werd Minoxidil gebruikt als remedie tegen een te hoge bloeddruk. Gebruikers kwamen erachter dat dit middel voor een enorme boost in de haargroei zorgde. Een wetenschappelijk onderzoek bewees dat Minoxidil inderdaad hielp tegen erfelijke haaruitval. Helaas is Minoxidil sinds kort alleen maar via doktersrecept te verkrijgen in Nederland. Gelukkig is er een relatief nieuw middel op de markt genaamd Nanoxidil. Deze lotion is ontworpen om de beperkingen en effectiviteit van Minoxidil te overtreffen. Nanoxidil heeft geen bijwerkingen zoals Minoxidil dat wel heeft en bevat vaak nog andere ingrediënten die de haargroei stimuleren.

  2. Finasteride of een natuurlijke variant daarvan
   Haargroei capsules van Foligain
   Het best werkende medicijn tegen haaruitval is Finasteride. Helaas heeft dit medicijn nare bijwerkingen waardoor veel mensen met erfelijke haaruitval hiervan afzien. Daarnaast mag Finasteride ook niet door vrouwen gebruikt worden. De Foligain Haargroei Capsules zijn een zeer goede variant van Finasteride. De capsules bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten en zorgen dat het hormoon dihydrotestosteron, de oorzaak van erfelijke haaruitval, de haarfollikels niet meer kan bereiken, waardoor het haar niet afsterft en dus gezond blijft. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het ingrediënt Saw Palmetto in de Foligain Haargroei capsules erfelijke haaruitval tegengaat.

  3. Een shampoo met het ingrediënt ketoconazol of Procyanidin B2
   Revita shampoo tegen haaruitval
   Als laatste wordt er aangeraden om een kwalitatief-hoogstaande shampoo te gebruikenRevita shampoo tegen haaruitval op bono.nl die haaruitval tegengaat, zoals de Revita Shampoo. Deze shampoo stimuleert de haargroei en bevat geen schadelijke stoffen (SLS, sulfaten en parabenen). De Revita Shampoo bevat bovendien een percentage Procyanidin B2. Dit is een bekend middel en een van de meest effectieve bestanddelen in shampoos die haaruitval aanpakken.

  Alopecia Diffusa

  Bij deze vorm van haarverlies krijg je ineens hevige haaruitval. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk te achterhalen wat de oorzaak is. Dit kun je doen door een arts of dermatoloog te bezoeken. Als deze bekend is en behandelbaar is, dan kan het haar in drie tot negen maanden hersteld worden en is het resultaat waar te nemen na ongeveer 1 jaar tijd. Voor het vinden van de oorzaak, is het zinvol om na te gaan wat er de afgelopen 3 maanden met je haar gebeurd is. In overleg met je arts of dermatoloog kan dan de oorzaak worden vastgesteld. Bij Alopecia Diffusa is de haaruitval diffuus. Je krijgt dus geen kalende plekken zoals bij Alopecia Areata maar de haaruitval vindt plaats verspreid over het hoofd. Vaak is er sprake van Telogeen Effluvium: dit is haaruitval veroorzaakt door (extreme) stress. Hieronder lees je daar meer over.

  Haaruitval door (extreme) stress (Telogeen Effluvium)

  Eén van de meest voorkomende soorten haaruitval is het zogeheten telogeen haarverlies; dit wordt veroorzaakt door stress in het lichaam. Normaal gesproken gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de rustfase (telogeen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de afstervingsfase (katageen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces kan je nog eens goed bekijken op de afbeelding hieronder.

  Verschillende soorten haaruitval 2

  Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase, dus je haar is meestal aan het groeien. Het kan gebeuren dat een hoog percentage van je haar, overgaat in de katagene fase. Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als dit proces optreedt, en je gemiddeld meer dan 150 haren per dag verliest, spreken we van telogeen haarverlies. Deze acute vorm van haarverlies kan veroorzaakt worden door de overgang bij vrouwen, maar ook door stress. Voorbeelden hiervan zijn een (zware) bevalling, narcose, lange perioden van verminderd of niet eten (bijvoorbeeld een crashdieet), ijzertekort  of periodes van hoge koorts en ziekte. Vaak zijn dit soort situaties tijdelijk. Wanneer haarverlies echter langer dan vijf maanden aanhoudt spreken we van een chronisch (telogeen) haarverlies. Chronisch haarverlies ontstaat door langdurige stress. Denk bijvoorbeeld aan schildklierafwijkingen, chemotherapie, bloedarmoede, overmatige inname van vitamine A of problemen met je alvleesklier.  Als je last hebt van stress, kan dit ook effect hebben op de rest van je lichaam. Het is daarom belangrijk te proberen de stress aan te pakken in overleg met je huisarts. Voordat je kan beginnen met behandelen, moet de oorzaak achterhaald zijn. Er zijn bijvoorbeeld meer oplossingen voor haarverlies veroorzaakt door problemen met de alvleesklier dan er zijn door overmatige inname van vitamine A. Voor het haarverlies bieden wij verschillende producten aan als oplossing.

  Oplossingen

  DS Laboratories Spectral RS packshot voorkant

  De Spectral.RS is een zeer goed product tegen haaruitval wat veroorzaakt wordt door verandering in de hormoonhuishouding. De lotion bevat het ingrediënt Amenixil wat verharding rondom de haarwortel tegengaat om te voorkomen dat de haren vroegtijdig uitvallen (telogeen haarverlies). Daarnaast is het verstandig om een haargroei-stimulerende shampoo te gebruiken ter ondersteuning van de Spectral.RS.

  DS Laboratories Spectral F7 packshot voorkant

  Wanneer de haaruitval echt door stress wordt veroorzaakt is de Spectral.F7 de beste keuze als behandeling. De Spectral.F7 maakt gebruik van het unieke ingrediënt Astressin-B; een peptide die stresshormonen reduceert in de haarzakjes waardoor de haaruitval stopt en de haargroei gestimuleerd wordt.

  Haaruitval heeft ook te maken met een gezonde levensstijl. Overmatige blootstelling aan de zon, roken of een ernstige infectie en hoge koorts doen de haargroei geen goed. Let daarom ook altijd op je gezondheid om dit tegen te gaan. Er zijn echter ook verklaringen voor haaruitval die hier niet mee te maken hebben. Informatie over deze oorzaken kan je beneden vinden.

  Als de oorzaak voor jouw haarverlies één van deze vormen is, is er helaas geen behandelplan vanuit ons mogelijk. Je kunt in dit geval wel andere oplossingen zoeken zoals laserbehandelingen, of camouflage, zoals haarvezels. Neem in ieder geval altijd contact op met je huisarts als je denkt dat een van deze oorzaken misschien op jou van toepassing is.

  KeratinMD productenlijn

  Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata)

  Wanneer je last hebt van pleksgewijze kaalheid, ontstaan er ronde of ovale kale plekken. HetVerschillende soorten haaruitval 3 is niet te voorspellen waar de plekken zich vormen, elk gebied van het lichaam waar haar groeit, kan worden aangedaan, met een uitzondering van grijs haar.  Kale plekken kunnen veranderen in grootte, en soms herstelt het haar zich weer vanzelf. Kale plekken kunnen ook jaren wegblijven en ineens weer terugkomen: het is dus niet bekend wanneer het gebeurd. De ziekte leidt vaak tot angst en onrust bij de patiënt en familie, omdat ze niet weten wat er aan de hand is.  Pleksgewijze kaalheid ontstaat door een storing in het afweersysteem, dat zich gaat richten op de eigen haarzakjes die vervolgens afsterven. In het begin zijn de haarzakjes dan ook nog te zien, maar als de ziekte langer duurt worden ze kleiner. De ziekte komt voor bij 1 op de 500 Nederlanders en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, vooral op latere leeftijd. De oorzaak van pleksgewijze kaalheid is nog niet helemaal bekend. Vitiligo, psychiatrische stoornissen en pathologische stress kunnen eraan meewerken. Niet alle factoren zijn volledig bewezen. Stress, bijvoorbeeld, wordt algemeen gezien als een oorzakelijke factor maar hiervoor is nog nooit wetenschappelijk bewijs geleverd.

  Kaalheid in de voorste haarlijn (Frontale fibroserende alopecie)

  Frontale fibroserende alopecie komt treedt op bij vrouwen in en na de menopauze. Het haarverlies is waarneembaar in de voorste haarlijn, tot en met boven de oren.

  De aandoening kan moeilijk te overkomen zijn. Vaak stopt het haarverlies vanzelf maar kan blijvende gevolgen hebben veroorzaakt. De oorzaak voor frontale fibroserende alopecie is een auto-immuunziekte. Hierbij treden er rond de haarfollikels ontstekingen op, te zien als rode puntjes boven op de hoofdhuid.  Deze vorm van haaruitval kent meerdere vormen. Alopecia Totalis: zorgt voor haarverlies van alle haren op de hoofdhuid. Een andere vorm is Alopecia Universalis: wat ook zorgt voor haarverlies bij de wimpers, wenkbrauwen, en ander lichaamshaar. Minder voorkomend zijn Areata Monocularis: kaalheid op één plek van het haar (lijkt op pleksgewijze kaalheid, echter ontstaan er dan meerdere kale plekken) en Alopecia Areata Barbae, waarbij haarverlies alleen optreedt in de baard.  

  Trichotillomania

  Dit ziektebeeld leidt ertoe dat mensen compulsief eigen lichaamshaar uittrekken. Dit wordt ook wel gezien als een vorm van zelfmutilatie. Vrouwen leiden vaker aan Trichotillomania dan mannen, maar het komt bij beide relatief veel voor. Meestal worden wimpers, wenkbrauwharen en ander gezichtshaar uitgetrokken. Maar ook haar rondom de schaamstreek of hoofdhaar kan haar worden uitgetrokken, waardoor er kale plekken ontstaan, of zelfs al het haar wordt uitgetrokken in een bepaald gebied. Het is onbekend wat Trichtillomania precies veroorzaakt, maar is vaak gerelateerd aan psychische, en niet fysieke klachten. Episodes beginnen vaak in stressvolle perioden in iemands leven. Het is aan te raden om contact op te nemen met je huisarts of psycholoog wanneer je aan de stoornis lijdt, het is namelijk vaak erg moeilijk om er geheel zelfstandig vanaf te komen.

  Scarring Alopecia

  Deze vorm van haaruitval wordt ook wel “Cicatricial Alopecia” of “verlittekende Alopecia” genoemd. Haaruitval is niet altijd direct zichtbaar aan bijvoorbeeld zichtbare littekens op de hoofdhuid. Deze bevinden zich meestal hieronder, op de plek waar de haarfollikels worden vervangen door littekenweefsel. Deze kunnen zich dan niet meer vernieuwen en daardoor kan er geen nieuw haar meer groeien.

  Tinea Capitis

  Deze vorm van haarverlies komt vooral voor bij kinderen en wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Volwassenen lijden bijna niet aan deze conditie. Kinderen hebben vaak last van roos, een rode(re) hoofdhuid en ze verliezen hun haar compleet. Wanneer er snel genoeg behandeld wordt kan het haar nog terug groeien.

  Haarverlies kan ook optreden door bepaalde stoffen die de haarwortel aantasten, zoals thaliumvergiftiging of middelen tegen kanker. Haarverlies dat hierdoor is veroorzaakt is meestal tijdelijk. Ook ziekten, zoals syphilis en schimmels (Tinea Capitis, zie hierboven) kunnen haarverlies veroorzaken. Een laatste verklaring voor haarverlies is traction alopecia: deze vorm van haaruitval voor veroorzaakt door langdurige druk op het haar, bijvoorbeeld door het te lang en te strak in staarten of vlechten te houden.

  Tips voor gezond haar en voorkomen van haaruitval

  Je haar is een belangrijk deel van je identiteit. Wees er dus voorzichtig op en vooral zuinig mee. Gezond haar begint bij de hoofdhuid. Gebruik een goede, geschikte shampoo aangevuld met een conditioner. Onze tip is om een shampoo en conditioner te gebruiken zonder schadelijke ingrediënten zoals SLS, parabenen of sulfaten. D juiste verzorgingsproducten zijn ook belangrijk, laat je hierover altijd adviseren. Er zijn heel veel producten op de markt die goed lijken maar eigenlijk schadelijk zijn. Bij Bono staan we altijd voor je klaar om advies te geven. Zorg ervoor dat je stylingsproducten altijd goed uit het haar wast om build-up (het ophopen van verschillende andere producten zoals haarlak, wax of andere styling producten) te voorkomen.

  DS Laboratories Radia Shampoo Packshot voorkant

  De Radia Shampoo is speciaal ontwikkeld om de hoofdhuid goed te reinigen en voorkomt build-up. Probeer ook producten die hitte gebruiken zoveel mogelijk te vermijden (krultang, stijltang, krullers en föhn). Let ook op je stressniveau. Verder is goede voeding belangrijk zoals voldoende inname van ijzer, eiwitten, vitamine C, omega 3 vetzuren, zink en biotine. Neem ook niet te veel vitamine A in en denk goed na over de gevolgen van een (crash) dieet. Voedsel die haargroei remmen en haaruitval bevorderen zijn vloeibare diëten met een zeer lage caloriewaarde en rauwe eiwitten. Meer informatie over welke vitamines goed zijn voor de haargroei kun je hier vinden. Verder is overmatige blootstelling aan de zon en roken niet aan te raden voor het behouden van een gezonde, mooie haarbos.