Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Wat doet een vitamine C serum voor je gezicht?

vitamine c serum voor je gezicht

Vitamine C serums behoren de laatste tijd tot de bestverkochte huidverzorgingsproducten wereldwijd. Dit omdat vitamine C één van de meest effectieve ingrediënten is voor de huid. Heb je problemen met vlekken of acne, wil je een strakkere huid of de collageen aanmaak stimuleren? Dan kan je niet anders dan het serum snel toevoegen aan je skincare routine. Maar eerst leggen we je uit waarom!

Waarom vitamine C gebruiken voor je gezicht?

vitamine c serum voor een stevige en jonge huid

Het eerste wat je zult willen weten over vitamine C is dat het een krachtige antioxidant is. Het is zeer effectief in het opruimen van vrije radicalen die schade willen toebrengen aan je weefsels. Vrije radicalen komen uit de omgeving, zoals de zon, vervuilende stoffen en gifstoffen. Het zijn onstabiele moleculen omdat ze één elektron missen, dus gaan ze op zoek naar een ander elektron voor je huidcellen. Dit proces beschadigt je huidcellen, met als gevolg:

  • Afbraak van collageen
  • Vlekjes
  • Donkere vlekken
  • Rimpels
  • Doffe huid

Het voordeel van antioxidanten is dat ze een extra elektron bevatten, zodat ze het in feite "geven" aan een vrije radicaal zonder zichzelf te destabiliseren. Vitamine C staat erom bekend dit te doen op de huid en ook in ons lichaam als we het binnenkrijgen uit het voedsel dat we eten.

Wat doet vitamine C precies met je huid?

Radicalen -Vitamine C

Vitamine C verbetert rimpels en fijne lijntjes. Naast het vermogen om vrije radicalen op te ruimen, helpt vitamine C ook de productie van collageen en elastine te stimuleren. Deze twee proteïnen geven je huid haar structuur en maken je huid stevig en soepel. Naarmate we verouderen en ons blootstellen aan giftige stoffen in het milieu, produceren we minder collageen en elastine. Je huid wordt hierdoor dunner en vatbaarder voor rimpels.

Hoge zuurwaarde - Vitamine C

Vitamine C kan de collageen- en elastineproductie stimuleren omdat het een hoog zuurgehalte heeft wanneer je het op de huid aanbrengt. Door dit zuur regelmatig te gebruiken, dwingt het de huid om zichzelf te helen. In dat proces verkort de vitamine C de tijd die nodig is om nieuwe huidcellen te regenereren, waardoor je huid er frisser en steviger uitziet. Mensen die vitamine C op hun huid smeren, zien dan ook merkbare veranderingen in het aantal en de ernst van rimpels op hun gezicht. 

Melanineproductie (vlekken) - Vitamine C

Een ander teken van veroudering en schade door de zon is de aanwezigheid van donkere vlekken. Een van de vele eigenschappen van vitamine C, is het vermogen om de aanleg van je huid voor de productie van melanine te onderdrukken. Melanine is vaak de oorzaak van ongewenste vlekken op de huid. Wanneer je je regelmatig blootstelt aan de zon (en ook met de leeftijd), zijn bepaalde delen van onze huid meer geneigd om melanine aan te maken. Hierdoor kun je hyperpigmentatie krijgen. Vitamine C voorkomt niet alleen dat pigmentvlekken in de toekomst ontstaan, maar kan ook bestaande pigmentvlekken corrigeren, waardoor de huid helderder wordt.

Puisten/Acne - Vitamine C

Vitamine C kan helpen puistjes van de huid te verwijderen. Acne is een van die huidaandoeningen die echt op elk moment in ons leven kunnen opduiken. Behalve dat het frustrerend en soms pijnlijk is, kan het ook permanente littekens veroorzaken. De antioxiderende eigenschappen in vitamine C helpen niet alleen om puistjes tegen te gaan, maar kunnen ook ontstekingen verminderen. Het remmen van ontstekingen vermindert niet alleen de zichtbare tekenen van een puistje (zoals roodheid en zwelling rond het letsel), maar kan ook voorkomen dat er in de toekomst puistjes ontstaan. En omdat vitamine C collageeneiwitten opbouwt, kan het laesies sneller helpen genezen en de zichtbaarheid van acnelittekens in ernstigere gevallen helpen verminderen.

Hoe kies je het beste vitamine C serum voor je huid?

Je zult vitamine C waarschijnlijk in veel huidverzorgingsproducten vinden. Er zijn echter een paar tips waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar het beste vitamine C serum.

Ken je ingrediënten!

Ten eerste wil je er zeker van zijn dat je ascorbinezuur gebruikt. Dit is de meest stabiele en effectieve vorm van vitamine C is voor uitwendig gebruik. Je kunt het in verschillende percentages vinden, maar de meest effectieve combinatie van vitamine C komt in de volgende percentages:

25% Geëthyleerd L-Ascorbinezuur
10% Tetrahexyldecyl Ascorbaat

Dit laatste ingrediënt komt niet zo vaak voor in vitamine C-producten, maar is essentieel om de vitamine C doeltreffender te maken. Tetrahexyldecyl is een zeer stabiele vorm van vitamine C. Deze vorm dringt dieper door in de huid, omdat het in vet oplosbaar is (wat betekent dat het gemakkelijker door celmembranen gaat, die van lipiden of vetten zijn gemaakt).

Kies een vitamine C-serum boven andere producttypes

DS Laboratories Serum Vitamine C Booster (30 ml.) front

De beste manier om vitamine C voor huidverzorging binnen te krijgen is via een serum. De meeste huidverzorgingsexperts zijn het erover eens dat serums effectiever zijn in het leveren van ingrediënten dan moisturizers of toners. Als u een vitamine C-serum zoekt, zorg er dan voor dat het in een flesje zit waar geen licht of lucht in komt. Vitamine C oxideert (of breekt af) snel als je het aan een van beide blootstelt. Dus een goede verpakking en bewaarmethode is een must.

De beste vitamine C-serum kopen?

DS Laboratories Serum Vitamine C Booster (30 ml.)

Voor het krachtigste vitamine C-serum op de markt moet je het Pure Vitamin C 35% Perfecting + Brightening Serum van DS Laboratories proberen. In combinatie met uit olijven verkregen squalaan en vitamine E bevat deze formule alles wat je huid nodig heeft om te stralen en te verjongen. Nieuwsgierig naar andere serums? Bekijk ons assortiment aan huidverzorging.

Bronnen:

  • https://www.health.harvard.edu/blog/why-is-topical-vitamin-c-important-for-skin-health-202111102635
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/