Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Wat te doen tegen vet haar? 10 tips die helpen!

Oplossing voor vet haar

Je kent het vast wel: je bent klaar om je dag te beginnen, je werpt één een blik in de spiegel en tot je verbazing zie je dat je haar vet en olieachtig is. Dat terwijl je het eergisteren nog grondig hebt gewassen! Om dit te voorkomen, helpen we je bij de brandende vraag: Hoe kom ik van vet haar af? Lees in dit blogartikel alle gouden tips om vet haar tegen te gaan!

Hoe ontstaat vet haar?

Vet haar is te wijten aan de talgklieren. Talgklieren zijn openingen verspreid over de hele huid die talg produceren om de huid gezond te houden en te beschermen tegen bacteriën en infecties. De meeste en actieve talgklieren zitten op het hoofd. Wanneer deze talgklieren meer talg produceren dan normaal, ontstaat er een vette hoofdhuid en daardoor vette haren.  

Oorzaken van vet haar

Maar waar komen die actieve talgklieren vandaan? De oorzaken zijn onder te verdelen in factoren waar je wél en niks aan kunt doen

Factoren waar je minder vat op hebt:

  • Je hebt vet haar geërfd.
  • Hormonale veranderingen, als stress, puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang.
  • Vervuiling via de buitenlucht.

Toch zijn er diverse factoren waar je wél wat aan kan doen. Wij verzamelen de beste vet haar tips, zodat je haar minder snel naar een wasbeurt smacht.  

Tips tegen vet haar

1. Raak je haar zo min mogelijk aan 

Het kan wellicht een tik van je zijn: je haar aanraken. Door viezigheid aan je handen wordt het haar sneller vet. Bovendien zullen de talgklieren op de hoofdhuid meer talg aanmaken door het vele aanraken. Mocht je het lastig vinden om hiermee te stoppen, is je haar vaker vast dragen een oplossing. 

2. Masseer je hoofdhuid niet!

Hoofdhuid masseren is een methode die kan helpen om de haargroei te stimuleren. Toch krijg je hier snel vet haar door. De boosdoeners zijn wederom de talgklieren: het masseren stimuleert de bloedsomloop, wat enerzijds haargroei stimuleert en anderzijds weer de talgproductie bevordert. Als je last hebt van vet haar, kun je het beste je shampoo zo min mogelijk in te masseren. 

3. Spoel shampoos en conditioners grondig uit 

Resten van shampoos en conditioners kunnen je haar er vettig uit laten zien. Dit noem je ook wel build-up. Spoel deze dan ook grondig uit om vettig ogende plukken te voorkomen. 

4. Was je haar op een lagere temperatuur

Nog een tip om de talgproductie en dus vet haar te verminderen is douchen op een lagere temperatuur. Een hogere temperatuur zorgt dus voor vetter haar, wat je misschien ook zelf al hebt gemerkt in de zomer. Zet je douche dus kouder! Tevens zorgt het ervoor dat je haarschubben weer sluiten. Je haar is dan minder kwetsbaar.

5. Was je haar niet te vaak

Vrouw wast haar tegen vet haarEen van de beste manieren om van vet haar af te komen, is om simpelweg je haar minder vaak te wassen. Bij elke wasbeurt stimuleer je door het reinigen en masseren de talgklieren. Het gevolg is: vet haar. En hoe kom je van vet haar af? Het snel wassen! Dit is de fout die vele mensen maken.
Je dwingt de talgklieren tot een vicieuze cirkel waarin je steeds sneller vet haar krijgt. Beperk je haar wassen dus tot 2 of 3 keer per week. 

6. Gebruik shampoos en conditioners tegen vet haar

De beste shampoo tegen vet haar is te vinden in de gewone, mildere categorie. Nog beter is het om gebruik te maken van shampoos zonder siliconen, deze kunnen namelijk een vettige werking hebben. Samen met een mildere conditioner wordt het haar zo wel gereinigd, maar minder snel vet. Let wel op de voorafgaande tip: was je haar nog steeds niet te vaak. 

7. Gebruik conditioner alleen op de haarlengten en -punten

Hoewel je haaraanzet misschien als touw aanvoelt, is het onverstandig om je conditioner daar aan te brengen. Door je conditioner alleen in de haarlengten en punten te doen, voorkom je een hoofdhuidmassage en residu bij de aanzet. Het gevolg is: minder vetuitziend én minder vet haar.

8: Gebruik droogshampoo als het haar vet is en nog niet gewassen moet worden

Ben je bezig met je aantal haarwasbeurten af te bouwen, maar heb je een belangrijke afspraak waar je niet met een vettige coupe moet komen? Droogshampoo helpt je tijdelijk om vet haar minder vet te laten lijken. Het haar én de hoofdhuid worden verfrist en krijgen weer een aangename geur.

Moroccanoil droogshampoo

Hou je niet zo van die witte gloed in het haar? Om dit te voorkomen heeft Moroccanoil twee droogshampoos gebaseerd op lichte of juist donkere haartinten. De Moroccanoil Dry Shampoo Light Tones en de Moroccanoil Dry Shampoo Dark Tones zijn afgesteld op haarkleur, absorberen overtollige vetten én herstellen het haar met het wondermiddel arganolie. Wat wil je nog meer?

9: Heb een gebalanceerd eetpatroon met voldoende water

Wist je dat vet eten voor vet haar kan zorgen? Nu zijn niet alle vetten erg, goede vetten kun je halen uit vette vis, avocado’s, zaden, plantaardige olie en margarineproducten. Maar toch is een gebalanceerd eetpatroon met groente, fruit en eten dat niet te veel bewerkt is en voldoende vezels heeft belangrijk om het haar niet te vet te maken.

Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt om een droge hoofdhuid, wat voor veel talgproductie zorgt, te voorkomen. De vraag blijft dan: Hoeveel liter water moet ik drinken per dag? Voor gezonde volwassenen wordt ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht aangeraden. Ben je dus 60 kilo, dan is dit zo’n 2,4 liter per dag.

10. Draag je haar vast tijdens het slapen

Door je haar ‘s nachts in een knot of staart te doen, vindt er minder wrijving plaats en produceren de talgklieren minder talg. Een andere methode tegen vet haar die hier bij aansluit is het regelmatig verwisselen van je kussensloop.

Welke shampoos zijn aanraders tegen vet haar? 

Aloë You Vera Much Shampoo Bar

Aloë Vera shampoo bar

De Aloë You Vera Much Shampoo Bar van HappySoaps is een speciale shampoo bar voor vet haar en heeft een bijbehorende conditioner bar Aloë Vera Love Conditioner Bar. De shampoo en conditioner bars hebben boordevol andere voordelen, zo zijn beide goed voor het milieu, proefdiervrij, palmolievrij én gaan ze wel 90 tot 110 wasbeurten mee. Dit alles met de heerlijke geur van aloë vera.

Regenepure DR Shampoo tegen haaruitval

Anti-haaruitval shampoo

Ben je op zoek naar een shampoo tegen haaruitval én een shampoo tegen vet haar? De Regenepure DR Shampoo tegen haaruitval heeft beide in één en is geschikt voor mannen en vrouwen. De siliconenvrije shampoo bevat het ingrediënt ketoconazol, dat effectief is tegen haarverlies, roos, schilfers, eczeem en andere schimmels op de hoofdhuid.

Foligain Anti-Haaruitval Shampoo voor vrouwen

FOLIGAIN anti-haaruitval shampoo

Heb je liever een shampoo tegen haaruitval en tegen vet haar specifiek voor vrouwen? Dan is de FOLIGAIN Anti-Haaruitval Shampoo voor Vrouwen een goede keuze. Deze siliconenvrije shampoo bevat 2% Trioxidil, een complex dat de haargroei stimuleert en vroegtijdig haarverlies tegengaat voor vrouwen. In combinatie met de siliconenvrije conditioner FOLIGAIN Anti-Haaruitval Conditioner voor Vrouwen boek je het beste en niet-vettige resultaat.

Haarverzorging tegen vet haar bestellen bij Bono?

Ben je klaar met de schrik van die vettige plukken in de ochtend? Of wil je meer informatie over de shampoos en conditioners tegen vet haar? Bekijk ons shampoo én conditioner assortiment voor de precieze product beschrijvingen én bestel jouw favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.