Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Wat zijn de effecten van creatine op je haar en op je lichaam?

Justin Regterschot

Justin Regterschot

Wat zijn de effecten van creatine op je haar en op je lichaam?

Sta je regelmatig in de sportschool? Grote kans dat de term ‘creatine’ je bekend in de oren klinkt. Want naast whey is creatine het bekendste supplement voor wie zich bezighoudt met krachttraining en fitness. Creatine zorgt namelijk niet alleen voor meer kracht en meer spiermassa, het schijnt ook bij te dragen aan meer haaruitval. Zoals veel verhalen van topsporters en bodybuilders beweren. Maar komt dit wel echt door het gebruik van creatine?

Wat is creatine

Fabels over creatine

Nu je weet wat creatine is, wil je natuurlijk weten: behoud ik mijn volle bos krullen wanneer ik (extra) creatine gebruik? Daar lees je zo meer over. Er zijn namelijk nog meer fabels over creatine, zoals:

  • Creatine zorgt voor spiermassa zonder dat je hiervoor naar de sportschool hoeft te gaan.
  • Alleen in combinatie met krachttraining zorgt creatine voor meer spiermassa.
  • Door creatine loop je die hardloopwedstrijd nóg sneller.
  • Ook dit is een fabel. Creatine helpt de spieren met meer ‘fast-twitch’ vezels, spiervezels die gebruikt worden bij krachttraining.
  • Creatine tast je lever en nieren aan.
  • Uit meerdere studies blijkt dat, zelfs bij dagelijks hoge doseringen, creatine geen effect heeft op je lever en je nieren. Maar, let op: heb je al lever- of nierklachten, dan wordt het niet aangeraden om creatine te gebruiken.

Zorgt creatine voor haaruitval?

Het goede nieuws: het is nooit feitelijk bewezen dat creatine ‘direct’ leidt tot haarverlies. Met de nadruk op ‘direct’. Want door het gebruik van creatine neemt de aanwezigheid van DHT (dihydrotestosteron) in je lichaam toe. En als een direct familielid (vader, opa, oma) last heeft van haaruitval, dan is de kans groter dan gemiddeld dat jij de dans ook niet ontspringt. Erfelijkheid is dan ook de meest voorkomende oorzaak van haaruitval.

Wat gelijk staat aan: erfelijke gevoeligheid voor het hormoon DHT. En dan is 1 + 1, natuurlijk 2.

De aanwezigheid van DHT in je lichaam heeft de volgende gevolgen voor je haar:

  • DHT verkort de anagene groeifase. Gevolg: dunner haar
  • DHT verhoogt het aantal haren in de telegone ‘uitval’-fase
  • DHT zorgt er uiteindelijk voor dat je haarwortels verschrompelen

Er is dus geen direct bewijs dat creatine als supplement zorgt voor meer haaruitval. Er zijn daarentegen wel veel verhalen van gebruikers die het tegenovergestelde beweren. Dit is echter nooit wetenschappelijk onderbouwd.

Vrouw aan het sporten met creatine

Conclusie verband tussen creatine en haaruitval

Foligain Shampoo tegen haaruitval voor mannen

Gebruik je creatine en wil je nog even je wilde haren behouden? Dan is het dus vooral een kwestie van het hebben van goede genen + het toepassen deze welbekende regel: alles met mate. En in het geval van creatine gebruik is dat: niet meer dan 3 - 5 gram per dag en nooit voor een te lange aaneengesloten periode. Ben je ondanks dat het niet bewezen is dat creatine voor haaruitval zorgt, toch bang om je haar te verliezen? Geen zorgen, je kunt altijd een anti-haaruitval shampoo gebruiken ter preventie. Benieuwd naar een goed creatine supplement? Lees dan hieronder verder!

Creatine supplement kopen?

OstroVit Creatine Monohydraat

OstroVit creatine supplement

OstroVit Creatine Monohydraat is een hoogwaardig creatine supplement voor sporters en fitnessliefhebbers. Het helpt bij het verbeteren van de prestaties en het vergroten van de spiermassa. OstroVit Creatine Monohydraat bestaat uit pure creatine monohydraat en is snel en effectief opneembaar in het lichaam. Dit creatine supplement is dan ook ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardig creatine supplement. OstroVit Creatine Monohydraat is verkrijgbaar in een verpakking van 300 en 500 gram.