Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Onderzoek: Nederlanders gaan voor magnesium, Duitsers voor Omega-3

Onderzoek: Nederlanders gaan voor magnesium, Duitsers voor Omega-3

Een supplement voor een betere slaap, beter sporten of extra vitamines. Supplementen zijn er tegenwoordig in honderden, zo niet duizenden soorten en maten. Maar welke supplementen gebruiken Nederlanders nu het meest? En wat zijn de verschillen per provincie? Bono zocht het voor je uit!

Op basis van onze interne data hebben we geanalyseerd welke supplementen Nederlanders het vaakst kopen, wat de verschillen in voorkeuren tussen mannen en vrouwen zijn, en zoomden we in op de specifieke voorkeuren per provincie. Daarnaast doken we in seizoensgebonden trends en vergeleken we de Nederlandse gegevens met die van Duitsland en Denemarken, om zo wat internationale verschillen aan het licht te brengen.

Magnesium favoriet bij Nederlanders

Het mineraal Magnesium, dat onder andere helpt bij de vorming van botten en spieren, staat op nummer één als het gaat om het kopen van supplementen. Op plek twee staat het hormoon Melatonine, wat kan helpen bij het sneller in slaap vallen. Omega 3 vind je op plek drie, gevolgd door Ashwagandha op plek vier. De top vijf wordt afgesloten door Vitamine D3.

Bekijk hier de top vijf met meest gekochte supplementen in Nederland:

top 5 most popular supplements in the Netherlands

Supplementen per seizoen

Een vitamine D-supplement tegen de winterdip? Of juist een supplement voor een soepele huid onder de eerste zomerzon? Uit de analyse zijn enkele seizoenstrends ontdekt als het gaat om het innemen van supplementen. Hieronder zijn er enkele uitgelicht:

 • In januari gaan Nederlanders weer massaal aan hun goede voornemens beginnen. Dit is terug te zien in de supplementen. Zo is er een piek te zien rondom creatine, maar ook de multivitaminen gaan dan extra vaak over de toonbank.
 • Tijdens de donkere maanden is er meer vraag naar supplementen die de stemming kunnen verbeteren, zoals 5-HTP, GABA of vitamine D3. Een toename van liefst 34% in de winter ten opzichte van de zomer.

Voorkeuren mannen / vrouwen

Als er wordt gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen dan zijn er ook een aantal duidelijke verschillen op te merken: Mannen kiezen bijvoorbeeld voor NOW Foods Adam (multivitamine voor mannen), terwijl vrouwen de voorkeur geven aan NOW Foods Eve (multivitamine voor vrouwen). Daarnaast is te zien dat vrouwen veelal haar vitamines aanschaffen om haargroei te stimuleren. Mannen doen dit ook, maar zij neigen naar supplementen die erfelijke haaruitval tegengaan, aangezien dit vaker voorkomt bij mannen. Verder kopen mannen supplementen die op een natuurlijke wijze de testosteronproductie kunnen verhogen. Vrouwen daarentegen kiezen vaker voor collageen ter bevordering van schoonheid. Hiervoor is minder interesse bij mannen. Die kiezen vaker voor slaappillen zoals melatonine.

Voorbeelden van supplementen die voornamelijk door mannen worden gekocht:

 1. Multivitaminen
 2. Natuurlijke testosteron boosters
 3. Haargroei capsules

Voorbeelden van supplementen die voornamelijk door vrouwen worden gekocht:

 1. Haarvitamines
 2. Mood- en stress-supplementen
 3. Multivitaminen

Voorkeuren per provincie

Nederlanders zoeken online massaal naar de werking en het aanbod van supplementen. Als het gaat om de zoekvolumes op Google per provincie, dan is te zien dat inwoners van Flevoland het meest zoeken op supplementen. En wie heeft de minste interesse in supplementen? Dat zijn de inwoners van Utrecht. Zij zoeken het minst vaak naar informatie over supplementen.

In welke provincie is de meeste online interesse naar supplementen? En welk supplement is favoriet per provincie?

Favoriete supplementen per provincie Nederland

Voorkeuren per land

Niet alleen per provincie in Nederland zijn er verschillen te zien bij het gebruik van supplementen. Ook met ons buurland Duitsland en met Denemarken zijn de verschillen aanzienlijk. We hebben de top-vijf meest verkochte supplementen per verkoop land voor je verzameld.

Nederland:

 1. Magnesium
 2. Melatonine
 3. Omega 3

Duitsland:

 1. Omega-3
 2. DHEA/Pregnelone
 3. Zink

Denemarken:

 1. Melatonine
 2. Ashwagandha
 3. Magnesium

Onderzoeksverantwoording
De onderzoeksresultaten zijn tot stand gekomen op basis van interne gegevens gemeten in de periode van januari 2023 t/m januari 2024. De data is geanalyseerd in maart 2024.