Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Wat is Minoxidil en wat is het effect op haaruitval?

Wat is Minoxidil en wat is het effect op haaruitval?

Laatste update: 15-12-2023

Last van haaruitval? Minoxidil is het meest gebruikte middel tegen haaruitval. In dit blogartikel leggen we je alles over dit middel uit. Wat is Minoxidil precies? Hoe gebruik je het? En wat zijn de bijwerkingen van deze haargroei lotion? Lees en kom erachter wat Minoxidil voor je nieuwe haargroei kan betekenen.

Wat is Minoxidil precies?

Minoxidil is een plaatselijke haargroeimiddel dat goedgekeurd is door de FDA (Federal Drug Administration) voor de behandeling van haaruitval en uitdunnend haar bij mannen én vrouwen. 

Het haargroeimiddel is per toeval ontdekt. Ondanks dat er jaarlijks miljarden worden geïnvesteerd in allerlei oplossingen voor haargroei stimulering, worden toch veel medicijnen per toeval ontdekt. Niet alleen bij Minoxidil is dit het geval, maar ook bij Finasteride. Finasteride is eigenlijk bedoeld voor mannen met een vergrote prostaat en Minoxidil voor mensen met een hoge bloeddruk.

Toen mensen beide medicijnen begonnen te gebruiken, zagen ze onverwacht hun haargroei toenemen. Veel mensen merkten dat hun haaruitval stopte en dat er zelfs sprake was van extra haargroei. Minoxidil breng je topisch op. Dit betekent dat je het op je hoofd smeert en inmasseert.

Wat zijn de voordelen van Minoxidil?

Minoxidil kan werken tegen erfelijke haaruitval oftewel Alopecia Androgenetica. Het product heeft een aantal voordelen:

 • Geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
 • Laat geen sporen achter.
 • Is eenvoudig en pijnloos.
 • Klinisch bewezen antwoord op haaruitval.

Minoxidil producten op Bono.nl

Minoxidil 5% of 2%, lotion of schuimoplossing?

Minoxidil is verkrijgbaar als lotion of schuimoplossing. Ook heb je Minoxidil 5% en Minoxidil 2%. De gewone lotion bevat alcohol, waardoor het sneller intrekt.

Minoxidil 2 procent

Linn Pharma Minoxidil 2% (100 ml.)

De schuimoplossing loopt minder snel uit, maar breng je wel wat lastiger aan, omdat er geen applicator wordt meegeleverd. De schuimoplossing laat geen resten achter. Zowel de lotion als schuimoplossing zijn beschikbaar in een 2% en een sterkere 5% formule. De 2% variant is voornamelijk bedoeld voor vrouwen of mannen die net beginnen met het gebruik van de lotion.

Minoxidil 5 procent

5% Minoxidil is vooral voor mannen. Ook vrouwen kunnen de sterkere van 5% gebruiken, maar dit moet je altijd overleggen met de dokter of dermatoloog. Er is ook een 15% lotion, maar uit onderzoek blijkt dat de werking niet beter is dan de 5% variant en dat de kans op bijwerkingen veel groter is.

Minoxidil lotion

Minoxidil 5% van het merk Linn Pharma

De meest gebruikte Minoxidil soort is de lotion. De lotion komt met een pipetje (applicator) waarmee je de het kan aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat het aanbrengen extra nauwkeurig gaat, waardoor je de juiste hoeveelheid gebruikt en het aanbrengt op de juiste plekken. Een voorbeeld van een Minoxidil lotion met applicator is de Linn Pharma Minoxidil 5%.

De ontwikkeling van Minoxidil

Minoxidil samenstelling

In 1986 kwam Minoxidil op de markt als haargroeimiddel, maar het is eigenlijk een remedie tegen een hoge bloeddruk. Bij toeval ontdekte men dus deze positieve bijwerking. Gebruikers merkten zelf op dat hun haargroei gestimuleerd werd. Uit onderzoek bleek dat de helft van de gebruikers sprak van ‘verbetering’, oftewel de haaruitval stopte. Sindsdien is Minoxidil ontwikkeld en aanzienlijk verbeterd, waardoor het tegenwoordig het meest gekochte middel tegen haaruitval is!

Hoe werkt Minoxidil precies?

Gek genoeg is nog steeds niet bekend hoe Minoxidil precies werkt. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met de bloedtoevoer naar de haarzakjes. Het zou deze bloedtoevoer verbeteren. Dihydrotestosteron is het hormoon dat voor erfelijke haaruitval zorgt. De haarzakjes die zijn verschrompeld door dit hormoon kunnen nu weer nieuwe haartjes produceren van normale grootte en dikte. Daarnaast gaan haarzakjes die in de rustfase zitten over naar de groeifase én wordt de groeifase verlengd.

Minoxidil statistieken

Hoe gebruik je Minoxidil?

Zo gebruik je Minoxidil:

 1. Lees de bijgeleverde informatie (bijsluiter) en de verpakking zorgvuldig voordat je de lotion aanbrengt. Zo ben je op de hoogte van de juiste behandelmethode, resultaten en bijwerkingen.
 2. Maak je haar helemaal droog. Wacht minimaal een half uur na een wasbeurt. Zo kun je goed zien waar je het product aanbrengt.
 3. Trek eventueel latex handschoenen aan. Masseer de Minoxidil rustig in je hoofdhuid. Op het haar zelf aanbrengen heeft totaal geen effect.
 4. Laat intrekken. Check de exacte inwerktijd op de verpakking.
 5. Was als je klaar bent je handen goed met zeep.

Hoe vaak moet je Minoxidil gebruiken?

Gebruik twee keer per dag 1 ml van de lotion of schuimoplossing voor het beste resultaat. Doe het bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds. Je kunt beginnen met twee keer per dag 0,5 ml om je lichaam te laten wennen. Heb je geen last van bijwerkingen en reageert je lichaam er goed op? Ga dan over op 1 ml per dag. Een hogere dosis heeft geen beter effect.

Tips voor het gebruiken van Minoxidil

 • Hanteer vaste tijdstippen voor het aanbrengen. Het is geen probleem als je het een keertje vergeet, je hoeft het dan niet de volgende keer te compenseren.
 • Probeer om uitlopen van de lotion of het schuim te voorkomen. Gebeurt het toch, dep het dan direct droog en was het.
 • Was je handen goed na het aanbrengen, want het is gevaarlijk als Minoxidil in je ogen of je mond komt.
 • Wacht na het aanbrengen minimaal vier uur met je haar wassen.
 • Als Minoxidil in een wondje komt, was het er dan meteen uit.
 • Pas op bij open vuur, want Minoxidil is brandbaar.

Bekijk hieronder een filmpje over hoe je de schuimoplossing Minoxidil aanbrengt.


Hoe lang moet je Minoxidil gebruiken?

Minoxidil heeft alleen effect wanneer je het blijvend gebruikt. Als je stopt met het gebruik, verdwijnen de resultaten. De haartjes die zijn teruggegroeid of sterker zijn gegroeid, zijn “Minoxidil afhankelijk”. Het resultaat zie je na drie tot vier maanden bij de lotion en zes maanden bij de schuimoplossing. Maar het kan ook een jaar duren. Eigenlijk kun je pas na een jaar de conclusie trekken of het middel wel of niet werkte tegen je haaruitval, tenzij er bijwerkingen optreden.

Ervaringen met Minoxidil en wetenschappelijk onderzoek

Minoxidil voor en na

Over het algemeen zijn de ervaringen met Minoxidil zeer positief. Het is een middel met relatief weinig bijwerkingen dat tegen een voordelige prijs verkrijgbaar is. Op dit moment is het, samen met Finasteride, het meest voorgeschreven medicijn tegen haaruitval. 

  Uit meer dan 25 jaar onderzoek, maar ook uit klantervaringen, blijkt dat Minoxidil dus goed werkt en ook een zeer veilig, makkelijk verkrijgbaar middel is op de markt van producten tegen haaruitval.

  Is Minoxidil geschikt voor mij?

  Haaruitval is frustrerend. Misschien moet je je kapsel veranderen of schrik je van het aantal haren in het doucheputje. Leidt haaruitval bij jou tot onzekerheid of moet je je levensstijl aanpassen? Dan kan deze haargroei stimulerende lotion voor jou een goede keuze zijn. Er is weinig kans op de bijwerkingen, het is makkelijk te gebruiken en kost weinig tijd. We raden je wel aan om het gebruik van Minoxidil altijd met je huisarts of dermatoloog te bespreken.

  Minoxidil tegen inhammen

  Minoxidil is niet specifiek getest op verbetering bij de inhammen. Daarom mag de fabrikant niet adverteren met verbeterde haargroei op de inhammen en de voorste haarlijn.

  Nadelen van Minoxidil

  Over het algemeen is Minoxidil een zeer veilig product tegen haaruitval. Ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen? Overleg dan even met je dermatoloog of (huis)arts. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je geen minoxidil gebruiken.

  Bijwerkingen van Minoxidil

  Gerapporteerde bijwerkingen komen zelden tot zeer zelden voor. Ze treden op bij 1 op de 10 tot 100 personen (zelden) of bij minder dan 1 op de 100 personen (zeer zelden).

  Bijwerkingen van Minoxidil die zelden voorkomen

  • Huidirritatie, jeuk, droge of rode huid of een allergische reactie
   Een reactie van de huid is bij het eerste gebruik normaal. Blijft dit echter aanhouden, dan is het mogelijk dat dit wordt veroorzaakt door een allergie voor (stoffen in) het product en is het verstandig te stoppen met het gebruik van Minoxidil. Als je allergisch bent voor alcohol en je huid reageert hierop, dan is er een "Minoxidil Low Alcohol Formula" op de markt.
  • Een toename van gewicht of meer vasthouden van vocht
   Wanneer je hier last van ondervindt, is het verstandig met jouw (huis)arts te overleggen wat een geschikte oplossing is als je wil doorgaan met de behandeling van Minoxidil.
  • Overmatige haargroei
   Wanneer Minoxidil bij het aanbrengen in contact komt het andere plekken op het lichaam, zoals het gezicht, handen of armen vindt mogelijk ongewenste haargroei plaats. Er groeien dan bijvoorbeeld een paar verdwaalde haren in het gezicht. We raden daarom aan latex handschoenen te dragen bij het aanbrengen en de handen en het gezicht goed te wassen na gebruik. Mocht er wat Minoxidil uitlopen op het gezicht, dep dit dan ook meteen droog!

  Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen

  • Hoofdpijn
   Hoofdpijn treedt op als gevolg van vergrote bloedvaten. Als je vaak hoofdpijn krijgt, raden we aan bij je drogisterij of apotheek advies te vragen voor geschikte pijnstillers tijdens de behandelperiode. Minoxidil opent de bloedvaten, daarom kunnen ook aderen rondom de ogen beter zichtbaar zijn. Hierdoor lijkt het alsof je wallen hebt.
  • Duizeligheid, moeite met zien of irritatie van de ogen
   Wanneer deze klachten aanblijven, moet je meteen stoppen met het gebruik van Minoxidil.
  • Verandering van smaak
  • Overgevoeligheid voor het product
  • Pijn op de borst of een versnelde hartslag
   Bij een hartaandoening raden we aan alvorens gebruik met de arts te overleggen. Als de bijwerkingen aanblijven, moet je stoppen met het gebruik van Minoxidil!
  • Meer haaruitval na 2-6 weken of “shedding”
   Het kan voorkomen dat Minoxidil in eerste instantie leidt tot meer haaruitval. Dit is normaal. Veel gebruikers ervaarden de periode van haaruitval (korter dan zes weken) achteraf als iets positiefs, omdat voornamelijk dunne haren uitvielen en hiervoor lange en dikkere haren terugkwamen. De haren die tijdens een "shedding" uitvallen, zouden niet veel later toch al uitvallen. Dit omdat de haarzakjes die deze haren produceerden toch al in de "rustfase" waren.

  Haargroeimiddel zonder Minoxidil: Spectral DNC -N met 5% Nanoxidil

  Spectral DNC -N als alternatief voor Bono.nl

  DS Laboratories is de marktleider op het gebied van producten voor nieuwe haargroei. Het merk heeft een nieuw product ontwikkeld met 5% Nanoxidil. De zogenoemde Spectral DNC-N is een cosmetisch haargroeimiddel met een lager moleculair gewicht, waardoor de hoofdhuid het beter absorbeert dan andere haargroeimiddelen.  De Spectral DNC-N bevat geen medicatie en is daarom te koop in (web)winkels.

  Veiligheid Minoxidil bij Bono

  Op onze website, Bono, koop je Minoxidil veilig en legaal. Alle Minoxidil-houdende producten die verkocht worden via Bono zijn geregistreerd in Nederland en/of België. Bono voldoet aan strenge eisen opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bono heeft al jarenlang ervaring met de verkoop van Minoxidil en kan je helpen met alle vragen die je hebt.

  Belangrijk om te weten over Minoxidil

  Minoxidil heeft geen effect op autorijden, het drinken van alcohol of bepaald eten en drinken. Hiervoor zijn dus tijdens de behandeling geen beperkingen. In sommige gevallen raden we af om Minoxidil te gebruiken, overleg daarom altijd eerst met jouw dokter of dermatoloog. Gebruik Minoxidil niet (of vraag om advies) wanneer:

  • Je zwanger bent of wil worden, of borstvoeding geeft
   Het gebruik van Minoxidil kan leiden tot complicaties/afwijkingen en overmatige haargroei bij het kind.
  • Wanneer je niet zeker bent van de reden van jouw haarverlies
   Overleg in dit geval eerst met jouw arts om de reden van het haarverlies vast te stellen. Bij veel mensen is dunner wordend haar (kalend) of haarverlies genetisch, vooral bij mannen. Ook vrouwen kunnen dit gen hebben. Meestal begint haarverlies bij de kroon en breidt zich van daar verder uit. Dit noemt met ook wel het mannelijke kaalheidspatroon. Haarverlies bij vrouwen komt voor in de leeftijd van 18-65 jaar en wordt vaak veroorzaakt door de menopauze. Wanneer haarzakjes kleiner worden, wordt nieuw haar steeds dunner en valt het sneller uit. Dit gaat door totdat nieuwe haren niet aan het oppervlak van de hoofdhuid te zien zijn. Dan ontstaan er op deze manier vaak kale plekken.
  • Bij een huidaandoening of een geïrriteerde hoofdhuid
  • Bij een hartaandoening, een aandoening van de bloedvaten of hoge(/verhoogde) bloeddruk
  • Wanneer er een allergische reactie is opgetreden bij een soortgelijk middel
   We adviseren je in dit geval contact met ons op te nemen om te kijken of Minoxidil of een ander middel in ons assortiment passend is.
  • Wanneer je andere medicijnen of huidproducten gebruikt
   Het gaat hier om onder andere huidproducten zoals crèmes en zonnebrand, maar ook om medicijnen die in een drogist of apotheek zonder recept te verkrijgen zijn.

  Minoxidil op bono.nl

  Veelgestelde vragen over Minoxidil

  Wat is Minoxidil en waarvoor wordt het gebruikt?
  Minoxidil is een topisch medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld als een orale behandeling voor hoge bloeddruk. Het wordt nu voornamelijk gebruikt om haaruitval te behandelen en haargroei te bevorderen.

  Hoe werkt Minoxidil?
  Minoxidil kan de haargroei bevorderen door de haarfollikels in de anagene (groei) fase te houden. Hoewel het exacte mechanisme niet volledig bewezen is, lijkt het de bloedtoevoer naar de haarfollikels te vergroten.

  Voor wie is Minoxidil geschikt?
  Minoxidil is geschikt voor zowel mannen als vrouwen die te maken hebben met erfelijke haaruitval, ook bekend als androgene alopecia.

  Heeft minoxidil bijwerkingen?
  Ja, zoals bij elk medicijn, zijn er bijwerkingen geassocieerd met Minoxidil. Deze kunnen variëren van een droge of jeukende hoofdhuid tot meer ernstige effecten zoals duizeligheid. De kans op bijwerkingen is klein en de meeste bijwerkingen zijn mild.

  Wat zijn de nadelen van Minoxidil?
  Het gebruik van Minoxidil kan leiden tot milde bijwerkingen, en het kan enkele maanden duren voordat zichtbare resultaten worden gezien. Bovendien moet het product continu worden gebruikt om resultaten te behouden. Je hebt geduld nodig om goede resultaten met Minoxidil te behalen.

  Is Minoxidil goed voor je haar?
  Minoxidil kan effectief zijn bij het stimuleren van haargroei en het verminderen van haaruitval. Voornamelijk jonge mannen en vrouwen die last hebben van erfelijke haaruitval kunnen baat hebben bij Minoxidil.

  Wat doet Minoxidil met je lichaam?
  Minoxidil werkt voornamelijk lokaal op de hoofdhuid om haargroei te stimuleren, maar het kan ook systemische effecten hebben zoals een lichte daling van de bloeddruk.

  Waarom geen Minoxidil?
  Sommige mensen kiezen ervoor om Minoxidil niet te gebruiken vanwege de potentiële bijwerkingen, de tijd die nodig is om resultaten te zien, of persoonlijke voorkeur voor andere behandelmethoden. Over het algemeen komen bijwerkingen bijna nooit voor en zijn mild.

  Wat is beter dan Minoxidil?
  Andere haargroeibehandelingen zoals finasteride, nanoxidil en lasertherapie worden soms als alternatieven overwogen. Het is echter aan te raden om een arts te raadplegen voor het beste behandelplan.

  Wat kost Minoxidil bij de apotheek?
  De prijs van minoxidil kan variëren afhankelijk van het merk en de vorm van het product, maar het is over het algemeen beschikbaar vanaf €15 tot €60 voor een maandvoorraad.

  Is Minoxidil vrij verkrijgbaar?
  Ja, Minoxidil is in veel landen vrij verkrijgbaar zonder recept. Ook in Nederland.

  Is Minoxidil veilig?
  Hoewel Minoxidil over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor topisch gebruik op de hoofdhuid, is het essentieel om de instructies te volgen en een arts te raadplegen om te bepalen of het geschikt is voor je.

  Is Minoxidil legaal in Nederland?
  Ja, Minoxidil is legaal in Nederland en vrij verkrijgbaar bij de meeste apotheken en online winkels. Bono verkoopt minoxidil op een legale manier. We zijn een officiële "Online aanbieders medicijnen".

  Hoe vaak per dag Minoxidil?
  De meeste formuleringen van minoxidil adviseren tweemaal daags gebruik, maar het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen of een arts te raadplegen. Sommige gebruikers kiezen ervoor om het alleen in de avond aan te brengen voor gemak.

  Hoelang Minoxidil laten intrekken?
  Het is aanbevolen om Minoxidil minimaal 2 tot 4 uur te laten intrekken voordat je het haar wast of andere producten aanbrengt.

  Welke Minoxidil kopen?
  Er zijn verschillende merken en formuleringen van minoxidil beschikbaar. Het kiezen van het juiste product hangt af van jouw specifieke behoeften. Over het algemeen wordt een Minoxidil lotion het meest gebruikt.

  Wat is beter Minoxidil of Nanoxidil?
  Zowel Minoxidil als Nanoxidil zijn haargroeimiddelen, maar ze hebben verschillende moleculaire structuren. De effectiviteit kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen zijn de resultaten met Minoxidil beter, maar Nanoxidil heeft minder bijwerkingen.

  Minoxidil 5% of 2% kopen in Nederland bij Bono?

  Wil je je haaruitval tegengaan en weer haargroei stimuleren? Probeer Minoxidil en stimuleer je haargroei. Op Bono.nl koop je gemakkelijk Minoxidil 2 en 5%. Voor 23:59 uur besteld op werkdagen, is morgen in huis. Bono.nl voldoet aan de strikte eisen en is goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hier ben je dus zeker dat je de hoogste kwaliteit Minoxidil koopt, en zorgvuldig advies met de juiste nazorg ontvangt.