Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Minoxidil

Minoxidil, het middel voor als je last hebt van haaruitval, kalende plekken of kaalheid! Minoxidil is een haargroeistimulerend middel en kan je zeker helpen bij dit onaangename fenomeen dat velen van ons helaas treft. Minoxidil gebruik je makkelijk en kost je niet veel tijd. Bovendien heb je bij het gebruik van Minoxidil niet te maken met bijwerkingen. Het is een goedgekeurd geneesmiddel door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Toch raden we je wel aan om het gebruik van Minoxidil te bespreken met je huisarts of dermatoloog.

Wat is Minoxidil precies?

Minoxidil vermindert de haaruitval bij één op de drie mannen en bij één op de twee vrouwen. We kunnen op basis van verschillende onderzoeken stellen dat na een jaar het maximale effect bereikt is. Wil je een blijvend effect dan moet je dit medicijn elke dag gebruiken. Als je stopt, verdwijnen de nieuw gevormde haren weer.

Minoxidil is een haargroeimiddel dat goedgekeurd is door de FDA (Federal Drug Administration). Minoxidil is eigenlijk bij toeval ontdekt, aangezien het een medicijn is dat de bloedvaten van slagaders verwijdt voor een lagere bloeddruk. Toen mensen dit medicijn gingen gebruiken, merkten ze een onverwachte toename in haargroei. Dit was de start van Minoxidil als haargroeimiddel.

Hoe werkt Minoxidil?

Xiromed Minoxidil 5%

Minoxidil verwijdt ten eerste de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Bij hoge bloeddruk, als andere medicijnen niet voldoende werken. Het effect merk je geleidelijk binnen een paar weken. Dan kun je meten hoeveel jouw bloeddruk is gedaald. Er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken gedaan om achter de precieze werking van Minoxidil te komen. Dit is tot op nu toe nog niet bekend, maar wetenschappers denken dat het te maken heeft met een verbeterde bloedtoevoer naar de haarzakjes. Minoxidil zou deze bloedtoevoer verbeteren. Minoxidil heeft geen enkele invloed op de hormoonhuishouding, in tegenstelling tot sommige andere haargroeimiddelen, welke wel uitsluitend op recept te verkrijgen zijn.

Minoxidil in onderzoeken

Minoxidil wordt onderhand al meer dan 25 jaar onderzocht. Hieruit, en uit de ervaringen van consumenten, blijkt dat Minoxidil een effectief middel tegen haaruitval is, met relatief weinig bijwerkingen. Uit langdurig wetenschappelijk onderzoek kwamen enkele conclusies en resultaten:

 • Uit experimenten blijkt dat de haardichtheid in de Minoxidil groep beter is dan bij de controlegroep met een placebo.
 • Bij zo’n 74% van de mannen was er een zichtbare verbetering in de haargroei, bij 24% was dit onveranderd en bij 2% verslechterd.
 • Dermatologen rapporteerden dat uitdunnende plekken bij 62% van de patiënten verminderd waren.
 • Het aantal verloren haren per wasbeurt verbeterde met meer dan 50%.

Voor wie is Minoxidil geschikt?

Minoxidil is zowel voor mannen als vrouwen met haaruitval geschikt. Wel werkt Minoxidil het beste bij mannen jonger dan veertig jaar die nog niet zo veel haarverlies hebben. Voor één op de drie mannen vermindert Minoxidil de haaruitval, terwijl dit één op de twee is voor vrouwen.

Hoe lang moet je Minoxidil gebruiken?

Het resultaat zie je na drie tot vier maanden bij de lotion en na zes maanden bij de schuimoplossing. In sommige gevallen kan het resultaat een jaar op zich laten wachten. Wel moet je Minoxidil blijven gebruiken, om niet het resultaat te laten verdwijnen.

Wanneer moet je Minoxidil 2% of Minoxidil 5% gebruiken?

Artsen raden aan om met de lichtere variant te beginnen om te kijken over bijwerkingen optreden. Minoxidil 2% is oorspronkelijk ontwikkeld voor vrouwen. Wel is de Minoxidil 5% versie 45% effectiever, dus het ligt er maar net aan hoe sterk effect je zelf wilt hebben.

Hoe gebruik je Minoxidil?

Minoxidil gebruik je als volgt:

 • Lees de bijsluiter en de verpakking zodat je op de hoogte bent van de juiste behandelmethode, resultaten en eventuele bijwerkingen.
 • Zorg ervoor dat je haar helemaal droog is, wacht dus minimaal een half uur na een wasbeurt.
 • Masseer de Minoxidil rustig op je hoofdhuid (niet op het haar zelf!). Gebruik hier eventueel handschoenen voor.
 • Laat de Minoxidil intrekken, de precieze tijd staat op de verpakking.
 • Was je handen grondig met zeep als je klaar bent.

Welke bijwerkingen kan Minoxidil hebben?

Er worden zelde tot zeer zelden bijwerkingen gerapporteerd. Ze treden op bij 1 op de 10 (zelden) of 1 op de 100 (zeer zelden) personen. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Bijwerkingen die zelden voorkomen:

 • Huidirritatie, jeuk, droge/rode huid of een allergische reactie.
 • Een toename van gewicht of het vasthouden van vocht.
 • Overmatige haargroei (als het in contact komt bij andere plekken op het lichaam.

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen:

 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid, moeite met zien of irritatie van de ogen.
 • Verandering van de smaak.
 • PIjn op de borst of een versnelde hartslag.
 • Overgevoeligheid voor het product.
 • Meer haaruitval van dunne haren in eerste instantie, wat later terugkomt in langere en dikkere haren.

Stop altijd met het gebruik van Minoxidil wanneer je klachten aanblijven en raadpleeg een arts.

Andere belangrijke informatie over Minoxidil

Minoxidil heeft geen effect op autorijden, het drinken van alcohol en voedsel. Tijdens de behandeling zijn er dus geen beperkingen, toch wordt Minoxidil afgeraden voor de volgende gevallen:

 • Je zwanger bent, wilt worden of borstvoeding geeft.
 • Huidaandoening of geïrriteerde hoofdhuid.
 • Wanneer je de oorzaak van jouw haaruitval niet precies weet.
 • Hartaandoening, hoge bloeddruk of een aandoening van de bloedvaten.
 • Allergische reacties bij soortgelijke producten.
 • Wanneer je andere medicijnen of huidproducten gebruikt.

Waar koop je Minoxidil?

Minoxidil is een geregistreerd en goedgekeurd geneesmiddel in Nederland, wat betekent dat het online alleen door geregistreerde aanbieders zoals Bono verkocht mag worden. Kijk hier of de online winkel waar je het wilt bestellen is goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dus aan de eisen voldoet.

Welke Minoxidil kopen 5% of 2%?

Minoxidil is een van de weinige effectieve middelen tegen haaruitval dat zowel door mannen als vrouwen gebruikt kan worden. Vaak wordt aan mannen de 5% Minoxidil versie aangeraden. Vrouwen beginnen gaan meestal eerst met 2% Minoxidil.

Linn Pharma Minoxidil 5% (3x 100 ml.)

Linn Pharma Minoxidil 5% 3 Pack

Linn Minoxidil 5% (3x 100 ml.) is een geneesmiddel met als doel vroegtijdig haarverlies tegen te gaan door de haargroei te stimuleren. Je ziet na vier maanden zichtbaar de eerste resultaten.

Linn Minoxidil 2% (3x 100 ml.) 

Linn Pharma Minoxidil 3% 3 maandenpakket

Minoxidil vermindert haaruitval en bevordert soms ook de haargroei. Linn Minoxidil 2% komt in een lotion en is geschikt voor cutaan gebruik. Normaliter worden de eerste resultaten na ongeveer vier maanden zichtbaar.

Xiromed Minoxidil 5% (60 ml.)

Xiromed Minoxidil 5% is officieel goedgekeurd en geregistreerd in Nederland ter behandeling van erfelijk haarverlies (alopecia androgenetica). Minoxidil 5% is geschikt voor mannen. Voor vrouwen adviseren wij het gebruik van Minoxidil 2%.

Xiromed Minoxidil 2% (60 ml.)

De werkzame stof van het middel is minoxidil. Elke ml oplossing bevat 20 mg minoxidil. Minoxidil 2% is geschikt voor vrouwen, voor mannen adviseren wij het gebruik van Minoxidil 5%.

Minoxidil 2% of 5% kopen bij Bono.nl?

Wil jij jouw haargroei stimuleren met Minoxidil? Bekijk ons uitgebreide Minoxidil assortiment van hoogwaardige merken als Xiromed en Linn Pharma. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!